10 najčešćih grešaka u CV-ima zaposlenih na visokim pozicijama

20. srpnja 2023.
Očekivali bi da netko s mnogo „utakmica u nogama“ ima idealno koncipiran CV, ali u praksi mnogi menadžeri/menadžerice ili direktori/direktorice rade brojne greške prilikom kreiranja njihovih životopisa, a to im umanjuje šansu da dođu do sljedeće stepenice u karijeri koju priželjkuju.

Očekivali bi da netko s mnogo „utakmica u nogama“ ima idealno koncipiran CV, ali u praksi mnogi menadžeri/menadžerice ili direktori/direktorice rade brojne greške prilikom kreiranja njihovih CV-a, a to im umanjuje šansu da dođu do sljedeće stepenice u karijeri koju priželjkuju.

Da li je razlog manjak vremena, fokusa, znanja ili kombinacija ovih faktora ne znam, ali znam da mi se mnogi od njih obraćaju za pomoć pri koncipiranju CV-a, motivacijskog pisma, optimizacije Linkedin profila, pripreme za intervjue, pregovore oko plaće ili ostalih ključnih elemenata u procesu selekcije ili karijernog rasta. Neki se pak, poput mene, nakon dugogodišnje korporativne karijere odlučuju za karijernu tranziciju i pokretanje vlastitog poslovanja pa zajedno radimo na definiranju i realizaciji poduzetničke ideje ili ih učim kako putem Linkedin-a mogu brzo doći do novih klijenata.

 Za ovu prigodu, donosim Vam pregled 10 najčešćih grešaka u životopisima osoba na visokim pozicijama:

  1. Fokus na zaduženja, a ne mjerljive rezultate – ovdje trebamo razlikovati nečiji standardni opis posla koji se očekuje da osoba obavlja na dotičnom radnom mjestu od mjerljivih pokazatelja radne uspješnosti na istom. Stoga u CV ne treba stavljati fraze poput “vođenje tima prodajnih predstavnika”. Probajte to preformulirati u nešto puno konkretnije poput “upravljanje timom od 7 prodajnih predstavnika koji su u 3 uzastopna kvartala u 2022. godini premašili prodajni plan u HORECA segmentu za 17 %”.
  • Predugačak CV -  bez obzira koliko iskustva imate, trebali bi ga moći sumirati unutar 2 stranice. Dodati treću stranicu opravdano je jedino ukoliko navodite listu Vaših projekata i/ili publikacija. Sve više od toga je kontraproduktivno.
  • Previše operativnog, a nedovoljno strateškog fokusa. Za očekivati je da na menadžerskim i/ili direktorskim pozicijama većinu svog vremena posvećujete vođenju strateških inicijativa, ljudi ili revidiranju postojećih/uvođenju novih procesa s ciljem unapređenja poslovanja. Kod velikog broja CV-a koje vidim, često je fokus na operativnim dnevnim zadacima, a ne dugoročnijim strateškim inicijativama. Umjesto instantnog objašnjavanja radnih zadataka do detalja, radije prvo postavite “širu sliku” toga što i zašto radite. Tako ćete budućem poslodavcu olakšati da vizualizira dobrobit koju mu donosite te kako ćete se uklopiti u tim.
  • Klišeji – fraze poput “dokazani timski igrač s izraženim komunikacijskim i liderskim sposobnostima” ili “provjerena inicijatorica out-of-the-box ideja” ne znače ništa i samo troše vrijedni prostor u CV-u. Probajte biti konkretni i fokusirati se na mjerljive pokazatelje Vašeg rada. Na taj način budući poslodavci si mogu predočiti što mogu očekivati od suradnje s Vama.
  • Previše fokusa na nerelevantno iskustvo iz davne prošlosti – nema potrebe u detalje raspisivati iskustvo koje ste imali prije 10 godina, jer ono više nije relevantno. Fokusirajte se u maksimalno 5-6 natuknica opisati zadnje dvije pozicije, tj. one pozicije koje su relevantne za posao za koji aplicirate.
  • Jedan generički CV za sve ciljane poslove. Jedna od najvećih grešaka koje možete napraviti je koristit jedan generički CV za apliciranje na sve poslove od interesa. Prije svega dobro odaberite ciljanu poziciju te se svakako potrudite svoj CV i/ili motivacijsko pismo maksimalno prilagoditi poslu za koji aplicirate, koristeći relevantne ključne riječi (po uzoru na opis pozicije) i/ili pokušajte adekvatno reflektirati kompanijsku kulturu preferiranog poslodavca (često su detalji dostupni na web stranici, u medijima, a možete se i dodatno raspitati kod provjerenih zajedničkih kontakata). Kvaliteta svakako pobjeđuje kvantitetu.
  • Navođenje referenci. Reference NIJE potrebno navoditi na kraju CV-a. Možete pripremiti listu referenci, a poslodavac će Vam jasno dati do znanja trebate li ju i kada dostaviti.
  • Previše stručnih skraćenica. Krivo je pretpostaviti da svi znaju što znače skraćenice poput “AMC/IFSS” ili “A-CASI”, pogotovo ako se radi o nekim specifičnima za određenu kompaniju. Vrijeme koje regruteri imaju za „skeniranje“ Vašeg CV-a najčešće je vrlo limitirano i/ili prvo „skeniranje“ obavlja Applicant Tracking System (ATS). Fokusirajte se radije na širu sliku toga što je bio izazov te kako/uz koje rezultate ste ga riješili.
  • Nema navedenog volontiranja. Volontiranje govori mnogo o “stvarima” koje su Vam bitne mimo posla i novca tako da ukoliko imate iskustvo s volontiranjem i/ili humanitarnim radom, svakako ga navedite.
  • “Job-hopping” ili “rupe” u zaposlenju – ukoliko ste se relativno kratko zadržavali na pozicijama/mijenjali puno poslodavaca ili imali određene pauze tokom karijere bilo bi poželjno ukratko objasniti o čemu se radi. Imati „posloženu priču“ oko toga će Vam pomoći i pri samom intervjuu ako/kada do njega dođe.

Imajte na umu da postoji veliku broj drugih grešaka koje iskusni kandidati rade u CV-ima, da je redoslijed navedenih grešaka proizvoljan te da je navedeni pregled tek presjek mog iskustva posljednjih nekoliko godina.  

Neke od ovih grešaka sigurno će Vas eliminirati iz daljnje selekcije pa je bolje da ih na vrijeme osvijestite i korigirate svoj CV.

Za ovu prigodu, rado ću s Vama podijeliti ovaj besplatni priručnik za optimizaciju CV-a i motivacijskog pisma na 44 stranice, prepun praktičnih savjeta. Nadam se da će Vam biti od koristi.

Ukoliko želite istražiti kako Vam dodatno mogu pomoći u realizaciji još adekvatnije karijere, bez obaveze ovdje možete rezervirati besplatni uvodni razgovor.

Srdačan pozdrav i samo hrabro naprijed.

Vedran

crossmenu