Karijerno savjetovanje - 7 znakova da Vam treba i 3 da Vam NE treba

24. travnja 2023.
Karijerno savjetovanje nije za svakoga. Karijerni savjetnik zna kako Vaše osobne i profesionalne kvalitete iskoristiti na pravi način, s ciljem ostvarivanja Vašeg karijernog cilja, ali samo ako ste spremni na ovakvu suradnju i preuzimanje svog dijela odgovornosti.

Karijerno savjetovanje nije za svakoga. Karijerni savjetnik zna kako Vaše osobne i profesionalne kvalitete iskoristiti na pravi način, s ciljem ostvarivanja Vašeg karijernog cilja, ali samo ako ste spremni na ovakvu suradnju i preuzimanje svog dijela odgovornosti.

Odgovornosti karijernog savjetnika (ili savjetnice) su:

🎯 otkriti i usuglasiti koji karijerni cilj (ili ciljeve) klijent (ili klijentica) želi ostvariti

👁 potaknuti proces osobne spoznaje i introspekcije

🧩 stimulirati proces dolaženja do rješenja i odabira konkretnog plana djelovanja

🚀 fokusirati se na pronalaženje trenutnog rješenja, ali imati u vidu i dugoročne karijerne aspiracije klijenta ili klijentice

🤠 držati klijenta odgovornim za realizaciju zacrtanog karijernog cilja

7 znakova da trebate razmisliti o angažiranju karijernog savjetnika

😵 Trenutni posao daje Vam osjećaj “grča u želucu” i/ili anksioznosti

🦿 Mučite se s pronalaskom posla i jedino što dobivate su generičke odbijenice

😪 Vaš profesionalni imidž/brand nije na zavidnom nivou

⚓ Ništa se ne događa po pitanju Vašeg karijernog napretka

🌪 Izazovno Vam je izdvojiti se iz mase na tržištu rada

⛈ Borite se s osobnom motivacijom i/ili često sumnjate u sebe

🤔 Ambiciozni ste i znate da zaslužujete više

3 ZNAKA DA NE TREBATE KARIJERNOG SAVJETNIKA:

1. Smatrate kako karijerni savjetnik ima sve odgovore i kako će Vam sigurno naći posao. Career Strategist nije mađioničar i ne posjeduje čarobni štapić. Ukoliko je uvjeren da Vam može pomoći, dogovoriti ćete sastanak. U protivnom, pravi Carrer Strategist će Vam već na inicijalnom besplatnom telefonskom razgovoru otvoreno reći da ne vidi kako može riješiti Vaš izazov. Na kraju dana, finalna odgovornost za postizanje cilja je na Vama i ovisi o brojnim faktorima van naše kontrole. Ukoliko smatrate kako se „zvijezde nikako neće posložiti u Vašem slučaju“ i niste spremni na preuzimanje odgovornosti za svoj karijerni put, karijerno savjetovanje nije za Vas.

2. Niste spremni saslušati, preispitati i nanovo evaluirati sami sebe te izaći iz zone komfora po potrebi (npr. pri profesionalnom umrežavanju)

3. Vrlo teško se otvarate ili povjeravate drugima. Bilo da želite bolji posao, napredovanje u odnosu na postojeću poziciju, ispunjenje na trenutnom poslu ili bolji balans poslovnog i privatnog života, svatko od Vas može koristit profesionalne usluge karijernog savjetnika kako bi ostvario neke od tih ciljeva – ali jedino ukoliko ste spremni na takvo putovanje.

Za kraj, vjerujte da u traženju posla sudbina ne igra nikakvu bitnu ulogu, a slično je i s razvojem poslovanja. Ključni faktor ste upravo Vi te je stoga važno da strateške poteze povučete na pravi način. „Game of Jobs“ i ja smo tu je kako bi Vam pomogli u tome, već danas. 🧩

crossmenu